Skip to content

KINDEREN en BABY'S

Kinderen en baby’s

Kinderen groeien letterlijk op met vallen en opstaan. Dan gaat er ook wel eens wat mis. Hoewel kinderen in het algemeen een goed herstelvermogen hebben zijn er wel degelijk grenzen en geneest niet alles vanzelf. Vallen en ongelukjes tijdens het sporten, maar ook de houding achter de computer of in de schoolbanken kan problemen veroorzaken.

Bewegingsbeperkingen kunnen lang ongemerkt aanwezig zijn en pas later hun invloed doen gelden. De zenuwen die uit het ruggenmerg komen sturen de organen en spieren aan. Problemen in de wervelkolom kunnen dan ook verderop in het lichaam gevolgen hebben.
Als blokkades in een vroeg stadium verholpen worden dan ondervindt de ontwikkeling van het kind daar geen verdere gevolgen van. Hoe eerder problemen gecorrigeerd worden hoe eenvoudiger en sneller die op te lossen zijn. Baby’s van enkele weken oud zijn met succes behandeld. De ervaring leert dat baby’s en kinderen sneller reageren op een behandeling dan volwassenen.

Belangrijk is om te weten dat de behandeling van kinderen door middel van chiropractie niet alleen effectief is maar ook veilig. De behandeling van kinderen en baby’s is anders dan bij volwassenen: de technieken zijn anders en aangepast aan de leeftijd van het kind. Het is voor het kind ook niet pijnlijk.  Kinderen zijn geen kleine volwassenen, ze hebben ‘hun eigen klachten’. Het onderzoeken en behandelen van kinderen vereist daarom speciale vaardigheden.

Baby’s kunnen tijdens de bevalling al hun eerste problemen tegenkomen. Veel onrustige baby’s en baby’s met darmkrampjes hebben baat bij chiropractie. Kinderen lopen het risico door een slechte houding en veel te vallen ernstige klachten te ontwikkelen. Kinderen zijn volop in ontwikkeling en blokkades van de wervelkolom kunnen die ontwikkeling storen.

Bij baby’s die veel huilen is vaak een blokkade aanwezig die tijdens de geboorte ontstaan is. Bij het KISS-syndroom zorgt een blokkade in de nek voor onrust, huilen en overstrekken.

Klachten uiten zich vaak op een andere manier en jonge kinderen kunnen klachten vaak niet of moeilijk onder woorden brengen. Ze gedragen zich onrustig, huilen veel en hebben vaak een verstoord bewegingspatroon. Tijdens het consult bij de chiropractor zal dan ook de ouder/verzorger vragen beantwoorden met betrekking tot ongelukjes, zwangerschap en bevalling.

Hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, groeipijnen, veel huilen, snel vermoeid zijn of een bewegingsachterstand hebben, het zijn problemen die allemaal oorzaken kunnen hebben die in de wervelkolom terug te vinden zijn. Net zoals een scheefstand van de rug of duidelijke voorkeurshouding. Controleer ook of uw kind recht zit en staat en of de schoenzolen gelijkmatig slijten. Door op deze punten te letten en kinderen goed te observeren kunnen signalen worden opgemerkt die aangeven dat een bezoek aan de chiropractor verstandig is.

Ga er niet automatisch van uit dat klachten bij kinderen ‘altijd wel vanzelf overgaan’. Kinderen herstellen echter in het algemeen wel sneller dan volwassenen. Veel bewegen, de juiste houding en goede voeding zijn van groot belang.
Chiropractoren hebben veel ervaring en uitstekende resultaten bij het behandelen van baby’s en kinderen.

Veel kinderen raken tijdens de periode dat ze naar het middelbaar onderwijs gaan hun natuurlijke en juiste manier van bewegen kwijt. Veel zitten, weinig bewegen, een groeiend lichaam en vaak een dosis stress en spanning kan vervelende klachten veroorzaken.

De epidemie van het overgewicht speelt hier ook zeker geen gunstige rol in. Let als ouder op de houding van uw kind en laat het in geval van twijfel controleren.