Skip to content

Rugpijn

Rugpijn

Een meerderheid van de mensen krijgt eens in zijn leven te maken met lage rugklachten. De meeste mensen kunnen zich het moment vaak nog wel herinneren; “ik tilde de boodschappen uit de auto” of; “toen ik die ochtend uit bed stapte”. Gelukkig verdwijnt in de meeste gevallen de pijn binnen een paar dagen. Echter, soms kan het betekenen dat u een aantal weken flink bent beperkt in uw dagelijks functioneren; u kan ’s morgens maar moeizaam uit bed komen of het is een opgave om simpel uw sokken aan te trekken. In dit soort gevallen is het aan te raden dat een chiropractor eens naar uw rug kijkt. De zienswijze dat rugklachten met bedrust voorspoedig herstellen is inmiddels verleden tijd; met chiropractie bent u sneller weer op de been.

Rugklachten kunnen ontstaan door overbelasting, een ongeluk, een langdurige foutieve houding, slijtage, maar ook tijdens de zwangerschap. De klachten uiten zich vaak in de vorm van een zeurderige pijn in de onderrug, al dan niet uitstralend naar bil of been. De spieren spannen hard aan en proberen zo de rug te beschermen tegen verdere schade. Stijfheid en een veelal aanzienlijke bewegingsbeperking van de onderrug zijn het gevolg. Soms kan het zijn dat er een pijnontwijkende houding of “scheefstand” ontstaat. Al deze mogelijke symptomen zullen door de chiropractor in een vraaggesprek in kaart worden gebracht alvorens tot behandeling wordt overgegaan.

 

Wat veroorzaakt dan die pijn in de onderrug vraagt u zich af? Veelal zijn de onderste ruggenwervel- of bekkengewrichten de primaire oorzaak van de pijn. Deze gewrichten kunnen “geblokkeerd” raken waardoor zenuwen “geïrriteerd” worden en vervolgens pijnsignalen afgeven. Deze pijnsignalen vertellen de spieren dat er iets niet goed zit in de rug, met als gevolg dat de spieren de rug vastzetten. Uiteindelijk is dus het samenspel van gewrichten, zenuwen en spieren verantwoordelijk voor het totale klachtenbeeld. Deze lichaamsonderdelen zullen in het lichamelijk onderzoek door de chiropractor dan ook uitgebreid worden onderzocht. Speciale aandacht gaat uit naar het testen van de bewegingsfunctie van uw wervelkolom, daar ligt immers vaak de oorzaak van de klachten. Na het onderzoek zal de chiropractor uitleg geven over wat de rugklachten veroorzaakt en hoe de behandeling eruit ziet. De behandeling is erop gericht de normale functie van uw rug te herstellen zodat u zo snel mogelijk uw normale dagelijkse activiteiten weer kan hervatten.

Voorkomen is beter dan genezen! Met een aantal adviezen kunt u de kans op rugklachten zo klein mogelijk maken. Zorg ervoor dat uw lichamelijke conditie op peil is. Regelmatig afwisselend bewegen en sporten is belangrijk om spieren en gewrichten in een goede conditie te houden. Daarnaast kunnen langdurige statische houdingen erg belastend zijn voor uw rug; zorg er dus voor dat u goed ondersteund zit en regelmatig even opstaat om te lopen. Verder is een goede slaaphouding van belang; zorg dat uw rug ’s morgens ook uitgerust is; bezuinig niet op een goed matras, slaap niet op uw buik en maak gebruik van een goed kussen. Tevens zijn schoenen met een goed ondersteunend voetbed belangrijk voor uw gehele houding, met name als u lang moet staan of veel moet lopen. Tot slot kan het in sommige gevallen raadzaam zijn periodiek een afspraak met uw chiropractor te maken, dit houdt uw gewrichten soepel en uw zenuwstelsel in balans.