Skip to content

Onze Werkwijze

Eerste bezoek

Tijdens uw eerste bezoek in onze praktijk nemen wij uitgebreid de tijd om uw gezondheidsklachten in kaart te brengen. Aan de hand van een vooraf ingevulde vragenlijst bespreekt de chiropractor uw klacht(-en). Deze vragenlijst dient u ingevuld mee te nemen naar uw eerste bezoek (klik hier om de vragenlijst te downloaden). Voor baby’s/kinderen van 0 – 2 jaar download en gebruik deze vragenlijst a.u.b.

Na het vraaggesprek volgt het onderzoek. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt onder andere aandacht besteed aan uw houding, de functie van uw zenuwstelsel, spieren en gewrichten.
Na het onderzoek bespreekt de chiropractor zijn bevindingen met u en stelt een behandelplan op. In de meeste gevallen kan na het onderzoek worden overgegaan tot behandeling.

Behandelingen

De behandeling bij de chiropractor vindt plaats op basis van een vooraf besproken behandelplan. Gedurende een behandeling kan de chiropractor gebruik maken van diverse behandeltechnieken die zowel de spieren, gewrichten als zenuwen beïnvloeden.

Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom en/of overige gewrichten te vergroten en de functie van de zenuwen te herstellen. Zo’n beperkte beweeglijkheid in een gewricht noemen chiropractoren vaak een “blokkade” . Het herstellen van die beweeglijkheid door een specifieke druk op het betreffende gewricht of omliggende spieren noemen ze “een correctie” of manipulatie. Zulke specifieke chiropractische correcties kunnen worden uitgevoerd met de hand en/of met speciale behandeltafels/instrumenten of hulpmiddelen.
Het wegnemen van de blokkade of herstellen van de beweeglijkheid van het gewricht vermindert en verlicht de pijn.

Aanvullend kan de chiropractor u advies ten aanzien van uw houding geven en oefeningen geven die u zelf thuis of op een sportschool kunt doen.

Oefeningen RECHTJERUG©

Het RECHTJERUG© programma is de Nederlandse versie van het Internationale oefenprogramma dat als wereldwijd initiatief van (para)medisch specialisten is ontwikkeld met als doel gewrichtsklachten te verminderen.

RECHTJERUG© Nederland is gebaseerd op de Straighten Up campagnes in onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië en bestaat uit een aantal eenvoudige en leuke (!) oefeningen voor jong en oud die binnen 3 minuten uitgevoerd kunnen worden. De oefeningen zijn voor de rug, wat tandenpoetsen is voor het gebit, namelijk dagelijks onderhoud.

RECHTJERUG© Nederland is een initiatief van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) in samenwerking met de Bone & Joint Decade. De NCA wil de Nederlandse bevolking uitnodigen om deel te nemen aan het programma om zodoende de gezondheid van de wervelkolom te bevorderen. Het programma ter preventie van rugklachten is een belangrijke dagelijkse aanvulling op een actieve levensstijl.
In de RECHTJERUG© folders kunt u zien hoe gemakkelijk de oefeningen uit te voeren zijn. De oefeningen zijn zo ontwikkeld dat ze voor vrijwel iedereen goed te doen zijn.

Ook voor kinderen is het oefenprogramma een belangrijke aanvulling op de dagelijkse routine. In de kinderfolder op deze website vindt u Jara en Joep, de RECHTJERUG© kinderen. Zij laten u op een leuke manier zien hoe uw kinderen het programma kunnen uitvoeren.

Het RECHTJERUG© programma is ontwikkeld om mensen te helpen hun houding te verbeteren door dagelijks oefeningen te doen en daarmee rugklachten te voorkomen.
Het RECHTJERUG© programma komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het bekend als ‘Straighten Up America’, al snel een groot succes werd.

Na Engeland en Australië introduceert nu ook de NCA het programma in Nederland. Inmiddels worden in een aantal landen de oefeningen op school dagelijks uitgevoerd.

Hiernaast vindt u de folders voor volwassenen en kinderen

Oefening 1 (klik op afbeelding voor vergroting)

Oefening 2 (klik op afbeelding voor vergroting)