Skip to content

Wat is Chiropractie?

Wat is Chiropractie?

Chiropractie is een natuurlijke geneeswijze, die is ontstaan in 1895 en nu bekendheid geniet over de hele wereld.

Kort gezegd is het een behandelmethode voor met name rug- en nekklachten. In bredere zin kun je zeggen dat chiropractoren gespecialiseerd zijn in aandoeningen van het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten) in relatie tot het zenuwstelsel.

Door subtiele mobiliserende en manipulerende technieken kan een chiropractor de gewrichten en zenuwen in bijvoorbeeld de wervelkolom beter laten functioneren.

De belangrijkste klachten die een chiropractor ziet zijn:
Pijn en stijfheid door artrose (slijtage) kunnen doorgaans sterk verminderen. Ook klachten in ledematen zoals tintelingen in armen of benen en pijn in schouders, ellebogen, polsen, knieën, enkels en voeten worden veelal met goed resultaat behandeld. Door een verantwoorde keuze met betrekking tot de behandeling kunnen ook ouderen, zwangere vrouwen en baby’s baat hebben bij chiropractische interventie.

Opleiding

De opleiding tot chiropractor is een 5-jarige voltijd academische studie. Net als voor geneeskunde is een VWO-opleiding met exacte vakken een vereiste om te worden toegelaten. De meeste Nederlandse chiropractoren hebben hun studie in de Verenigde Staten of Engeland afgerond, waarna zij sinds enkele jaren de titel Master of Science mogen voeren. Het is een brede medische studie met veel neurologische, biomechanische en radiodiagnostische aspecten. Met name aan het eind van de studie neemt de aandacht voor praktijkgerichte vakken toe om zo de praktische vaardigheden te vergroten.

Indien de chiropractor is aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) kunt u er zeker van zijn dat deze aan een internationaal erkende opleiding is afgestudeerd. Helaas is er nog geen opleiding in Nederland. Wel is men bezig met voorbereidingen voor een dergelijke opleiding.

Historie

Het behandelen van de wervelkolom om klachten te verlichten en de gezondheid te bevorderen bestaat al eeuwen en is in vele culturen terug te vinden, onder andere bij de Chinezen, de Grieken en later bij de Romeinen. Chiropractie is ruim 100 jaar geleden in de Verenigde Staten ontstaan en is uitgegroeid tot de derde geneeswijze in de westerse wereld, achter de reguliere geneeskunde en tandheelkunde. Chiropractie is in Nederland nog relatief nieuw. De eerste chiropractor vestigde zich hier in de jaren ’60 en de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) is in 1975 opgericht. In de afgelopen 20 jaar heeft de chiropractie een sterke groei doorgemaakt. Ook de groei buiten Nederland is sterk geweest dankzij nieuwe universitaire opleidingen in met name de Scandinavische landen en Engeland. Momenteel telt Nederland meer dan 250 chiropractoren terwijl er wereldwijd ruim 85.000 beoefenaren zijn, in ten minste 85 landen. Diverse onderzoeken wijzen inmiddels uit dat chiropractie bij veel rug-, nek-, en hoofdpijnklachten zeer effectief kan zijn.

Beroepsvereniging

Nederlandse Chiropractoren Associatie
Stichting Chiropractie Nederland
Belangenvereniging Patiënten Chiropractie